el

Bidrag för solceller – det här gäller

Att använda sig av solceller som energikälla har blivit mer och mer populärt under dom senaste åren. Det är dock en ganska dyr investering beroende på storlek, men det finns bidrag att få för den som planerar att installera solceller som energikälla. Vilka bidrag som finns för solceller och hur man ansöker kan du läsa mer om nedan.

Statligt bidrag för solceller

Bidrag solceller

Att av dom bidrag som finns för solceller kallas för investeringsstöd och utgör 20% av den totala kostnaden för installationen. Det är Länsstyrelsen i varje enskilt län som tar emot och kollar igenom ansökningarna, och varje ny sökande hamnar i kö. Beroende på tryck kan det därmed ta lång tid innan man vet om man får ett godkännande eller ett avslag på sin ansökan men det går bra att påbörja projektet ändå, förutsatt att man söker som privatperson.

Det kan också vara bra att veta att ansökan för bidrag för solceller bör skickas in så tidigt i processen som möjligt och som minst sex månader efter att man påbörjat arbetet med att installera solcellerna. Om man inte vet exakta svar på dom uppgifter som efterfrågas kan man göra en uppskattning och sedan ändra uppgifterna i efterhand.

Ansökan kan göras på nätet eller blankett och riktar sig till alla som är intresserade av att installera solceller:

  • Företag
  • Privatpersoner
  • Offentliga organisationer

För företag gäller dock andra regler än för privatpersoner när det kommer till själva ansökan. Här behöver man skicka in den innan arbetet påbörjas – det kan alltså inte göras i efterhand som privatpersoner kan göra.

ROT-avdrag för solceller

En annan väg att gå istället för att söka bidrag för solceller är att utnyttja ROT-avdraget. Detta är inte ett investeringsstöd som det ovan nämna, utan ger reducerade arbetskostnader för själva installationen. Som mest kan avdraget uppgå till 30% av den totala arbetskostnaden och man kan inte utnyttja både investeringsstöd och ROT-avdrag för samma installation.

Det är regeringen som bestämmer hur mycket pengar som ska avsättas för bidrag för solceller så det kan vara bra att känna till att summan kan komma att ändras. För den som har frågor om bidraget eller ansökan är det bäst att vända sig till Länsstyrelsen i det län man är bosatt för att få svar.

Lämna en kommentar