elavtal

Exempel på erbjudande vid elavtal

Många elbolag ger en välkomstgåva till nya kunder. Ett sätt att ”locka till sig” dem för att kunna visa upp vilken bra tjänst/produkt som de erbjuder. Men det finns även andra vägar att ge nya kunder mervärde. Nedan presenteras hur ett elavtal erbjudande kan se ut på elavtal och några exempel från 2022.

Varför välja elavtal med erbjudande?

Det primära, i val av elbolag, är för de flesta månadskostnaden. Den beräknas utifrån den fasta och rörliga kostnaden samt kundens förväntade konsumtion. Men på kort sikt finns även en faktor till som avgör totalpriset – om de har ett erbjudande.

Exempel
Elin jämför flera elavtal och kommer fram till att bolag A skulle ge henne en månadskostnad på ca 900 kr och bolag B en kostnad på 925 kr. Det är alltså bara en liten skillnad mellan dem. Men när hon sedan granskar deras erbjudande blir det annorlunda.

Om hon byter till att ha elavtal hos bolag B får hon nämligen ”fri månadskostnad under 12 månader”. Eftersom det är en fast kostnad på 69 kr vilket innebär att månadskostnaden nu blir 856 kr. Detta medan A erbjöd ”pott på 500 kr” som därmed kan användas vid betalning av de första fakturorna. Så antingen betalar hon 856 kr per månad eller 900 kr per månad med 500 kr i totalrabatt under första året.

Exempel på erbjudanden

 • Pott att förbruka
  Nya kunder får en viss summa som ”bonus” att använda vid betalning på kommande fakturor. För att få detta krävs självklart bindningstid eftersom personen annars kunnat använda bonusen och sedan bytt bolag.
 • Gratis fast kostnad under 12 månader
  Detta är ett mycket vanligt erbjudande som alltså innebär att månadskostnaden på ca 50 – 60 kr uteblir under denna period. Det ger därmed en rabatt på ca 600 kr på kundens avtal under första året.
 • En produkt ingår
  Under våren 2022 erbjöd Vattenfall att alla nya kunder fick ett par skidglasögon. Det är inte helt ovanligt att bolagen erbjuder en produkt som välkomstgåva. Det kan vara allt från ett presentkort hos en matvarukedja till just skidglasögon eller en powerbank.
 • Flyttrabatt
  Detta är en rabatt som enbart ges till de som är kund hos ett annat elbolag och byter elavtal till det bolag som erbjuder flyttrabatten. En student som precis flyttat hemifrån, till sin första bostad, kan alltså inte få denna rabatt.

Lämna en kommentar