solceller

Solceller – generera din egen el

Allt fler privatpersoner upptäcker fördelarna med att installera solceller hemma. Solceller fungerar som så att de omvandlar solstrålar till elektricitet, då i form av likström. Solceller är utformade med så kallade atomer och när solen strålar träffar dessa sätts elektronerna i rörelse. Det är solcellerna som sedan tvingar elektronerna att röra sig på ett sätt som genererar el. Varje enskild solcell genererar endast runt 0,5 V, en anledning till varför solceller vanligtvis kopplas ihop till en serie, något som är mer känt som solpaneler. Genom att installera solpaneler i anslutning till ditt hus kan du alltså generera tillräckligt med el för ditt hushåll. Det finns några självklara fördelar med solceller, bland annat:

  • Du blir mindre beroende av svängande elpriser.
  • Du värnar om miljön eftersom solceller inte ger ifrån sig någon skadlig koldioxid.
  • En smart investering som på sikt kommer spara dig mycket pengar.

Solceller installeras ofta på hustaket där det oftast är fritt från skugga. Men frågan är om det är värt att investera i solceller, något du behöver göra vissa uträkningar för att veta. Om solcellerna kommer kunna generera mellan 40 och 70 % av den årliga elförbrukningen är det vanligtvis en väl vald investering.

Hur mycket solenergi kan jag generera?

Det viktigaste frågan för dig som går i tankarna om att installera solceller är hur mycket el du faktiskt kommer kunna producera. En kvalitativ solcellsanläggning kan generera så mycket som 850-1120 kWh/kW och år. Om din solcellsanläggning har en toppeffekt på 3 kW kan du förvänta dig en elproduktion på cirka 2500-3360 kWh per år. Hur bra effekt dina solceller kommer ha beror även på:

  • Takets storlek
  • Om det finns skuggiga partier
  • Vilken lutning taket har
  • Hur många solceller du installerar
  • Vilken effekt solcellerna har
  • Vilken verkningsgrad växelriktaren har

Detta är alltså sådant som är bra att rådfråga leverantören av solcellerna om. Många väljer att installera solpaneler och solenergi för att täcka vissa delar av elförbrukningen även om man ändå fortsätter att köpa el från en annan leverantör. Under sommarens bästa dagar genererar solcellerna på maxeffekt medan de under kvällar och regniga dagar inte genererar särskilt bra (då är det bra att komplettera med en annan elkälla).

Lämna en kommentar